kaarsen, geurkaarsen, huisdecoratie

Wat is tunnelen en hoe kun je het voorkomen?

Niets is zo teleurstellend als het branden van een kaars en merken dat deze niet gelijkmatig opbrandt, waardoor er een tunnel in het midden ontstaat en de randen van de kaars onaangeroerd blijven. Dit fenomeen staat bekend als "tunnelen". Gelukkig zijn er manieren om tunnelen te voorkomen en te genieten van een gelijkmatige en langdurige verbranding van je kaarsen.

Wat is Tunnelen?

Tunnelen verwijst naar het proces waarbij een kaars niet gelijkmatig opbrandt en in plaats daarvan een tunnel vormt langs de binnenkant, terwijl de buitenste randen van de kaars ongebruikt blijven. Dit gebeurt meestal wanneer een kaars niet lang genoeg brandt tijdens een enkele sessie, waardoor de was niet volledig smelt en een tunnel in het midden achterlaat.

Hoe kun je tunnelen voorkomen?

  1. Eerste brandtijd: Bij het branden van een nieuwe kaars is het essentieel om deze lang genoeg te laten branden tijdens de eerste keer, zodat de hele bovenste laag van de was smelt. Dit helpt voorkomen dat er een tunnel ontstaat bij latere brandbeurten.

  2. Brandtijd en gebruik: Zorg ervoor dat je de kaars lang genoeg laat branden elke keer dat je hem aansteekt, bij voorkeur totdat de hele oppervlakte vloeibaar is. Dit kan betekenen dat je de kaars 2-3 uur laat branden, afhankelijk van de grootte van de kaars.

  3. Kaarsenhouders: Gebruik altijd een geschikte kaarshouder die past bij de grootte van de kaars. Een brede kaarshouder kan helpen bij het verspreiden van de warmte en het bevorderen van een gelijkmatige verbranding.

  4. Trim de lont: Houd de lont van de kaars op ongeveer 0,6 cm lengte voordat je hem aansteekt. Een te lange lont kan leiden tot roetvorming en ongelijkmatige verbranding.

  5. Draai de kaars: Als je merkt dat je kaars begint te tunnelen, probeer hem dan voorzichtig te draaien terwijl de was nog warm is, zodat de hitte gelijkmatig wordt verdeeld en de tunnel kan smelten.

  6. Kaarsen uitblazen: Blaas een kaars niet uit voordat de was volledig is gesmolten over het gehele oppervlak. Als je de kaars te vroeg uitblaast, kan dit leiden tot tunnelen bij toekomstige brandbeurten.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je tunnelen voorkomen en optimaal genieten van je kaarsen, terwijl je een warme en uitnodigende sfeer creëert in je huis. Dus steek die kaarsen aan, ontspan en geniet van de magie van kaarslicht zonder je zorgen te maken over tunnelen!

Zurück zum Blog

Hinterlasse einen Kommentar